10 Aralık 2015 Perşembe

Siyez Tarhanalı bulgur Köftesi

Şimdi vereceğim tarifte hem siyez unu ile yapılan geleneksel ve kış aylarının vazgeçilmesi tarhanamızı kullanacağız, hem de köfteli siyez bulgurumuzla bu muhteşem lezzete lezzet katacağız...

Haydi hanımlar doğru mutfağa :) tabi malzemeleriniz hazırsa..


Malzemeler

Köftesi İçin:

  1 su bardağı siyez tarhanası,
 1 su bardağı siyez köfteliki bulgur,
 1,5 su bardağı sıcak su,
 2 yemek kaşığı kuru nane,
  1 adet yumurta,
  1 tatlı kaşığı tuz.

Haşlamak İçin:

   7-8 su bardağı su,
   Yarım çay kaşığı tuz,
  2-3 damla sıvı yağı.
Sosu İçin:
 2 adet domates(rendelenmiş), 1 yemek kaşığı salça, 1 çay bardağı su, 2 yemek kaşığı sıvı yağı
Üzeri İçin:
 1 kase yoğurt.

Yapılışı:

Bir kaba siyez tarhanasını ve siyez ince bulguru koyalım ve karıştıralım.
Üzerlerine 1,5 su bardağı sıcak suyu ilave edelim ve 15- 20 dakika dinlendirelim.

Sonra yumurtayı, naneyi, tuzu ilave edelim ve iyice yoğuralım.(kıvamı biraz sert gibi olmalı, eğer değilse biraz siyez unu ilave edelim)
Daha sonra ellerimizi ıslatalım ve hazırladığımız harçtan fındıktan biraz daha büyük parçalar koparıp, elimizle yuvarlayalım ve hafif parmağımızla üzerlerine bastıralım.
Hazırladığımız küçük topları unlanmış tepsiye aralıklı olarak sıralayalım ve 15-20 dakika dinlendirelim.


Geniş bir tencereye 7-8 su bardağı suyu koyalım ve kaynatalım.
İçine yarım çay kaşığı tuzu, 2-3 damla sıvı yağı ilave edelim.(köftelerin birbirine yapışmaması için)

Kaynayan suyun içine köfteleri ilave edelim ve orta ateşte yaklaşık 30 dakika pişirelim.(siz yinede tadarak kontrol edin)


Sosu için; tavaya suyu, salçayı koyalım ve suda salçayı iyice ezelim.
Üzerine sıvı yağı, rendelenmiş domatesleri ilave edelim ve kavuralım.
Bir kaseye yoğurdu koyalım ve çırpalım.
Siyez tarhanalı siyez bulgur köftelerimiz ılındıktan sonra servis tabağına biraz suluca koyalım.
Köftelerin üzerine çırptığımız yoğurdu gezdirelim.
Yoğurdun üzerine domatesli sosu gezdirip, köftelerimizi servis yapalım.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder